Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία

Τρισβάρβαρα «έθιμα» και σκυλομαρτύριο

Τρισβάρβαρα «έθιμα» και σκυλομαρτύριο

Ένα τρισβάρβαρο «έθιμο» που διαδραματίζεται σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στη Μεσσηνία, την περίοδο των Απόκρεω, έχει τραγικά πολλές φορές αποτελέσματα ειδικά για τα αδέσποτα.

Ενώ το «έθιμο» χάνεται στο βάθος του χρόνου ξεκινώντας την «εφαρμογή» του πάνω σε ανθρώπους, τις τελευταίες δεκαετίες θύμα του πέφτουν και οι αδέσποτοι σκύλοι.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία της Καλαμάτας» (7/2/13 http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/synentefkseis-parousiaseis/item/23006-istoria-nisiotikou-karnavalioy-4o-meros, ο Γεώργιος Α. Μέγας περιγράφοντας το έθιμο αναφέρει: « η ονομασία της Καθαράς Δευτέρας έχει και δεύτερη ανάγνωση ως σκυλοδευτέρα. Αυτή η ονομασία της ημέρας προέρχεται από ανάρμοστο αστείο στο οποίο θύματα γίνονται οι αδέσποτοι σκύλοι. Για να γελάσουν οι χωρικοί κρεμούν το σκύλο από ένα σχοινί που το δένουν σε δύο στύλους και το περιστρέφουν με ένα στριφτάρι. Όταν στη συνέχεια το σκοινί αφεθεί ελεύθερο, ξετυλίγεται με ορμή παρασύροντας στη περιστροφική του κίνηση και το σκύλο που τελικά τινάζεται μακρυά. Είναι το λεγόμενο κυνομαρτύριο που πολλές φορές έχει τραγική κατάληξη.»

Με βάση όλα τα παραπάνω η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία κάνοντας ένα μικρό ρεπορτάζ διαπίστωσε ότι το «έθιμο» έχει περιοριστεί σε ορισμένα μόνο χωριά του νομού Μεσσηνίας αλλά μένει να διαπιστωθεί αν και φέτος θα διαδραματιστεί.

Η Ε.Φ.Ε. θα παρακολουθεί το θέμα από πολύ κοντά έχοντας στόχο την αποτροπή αυτού του βάρβαρου «εθίμου» και καλεί όλες τις ελεγκτικές αρχές αρμόδιες για την προστασία των ζώων, να λάβουν προληπτικά μέτρα.

Το εθιμό της γριάς Συκούς (βίντεο):

http://www.youtube.com/watch?v=1stQ2kMRQoM&feature=youtu.be