Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία

Στο εδώλιο όσοι κακοποιούν τα ζώα

Στο εδώλιο όσοι κακοποιούν τα ζώα

Πιο αυστηρός έγινε σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι η κακοποίηση του ζώου, ο νέος νόμος σε ό,τι αφορά τις ποινικές κυρώσεις.

Από τις βασικότερες είναι αυτή κατά την οποία, με εισαγγελική εντολή, μπορεί να αφαιρεθεί προσωρινά ή ακόμη και οριστικά το ζώο συντροφιάς - ή ζώο άλλης κατηγορίας - από τον ιδιοκτήτη σε περίπτωση κακοποίησης ή σε περίπτωση που ο κάτοχος δεν φροντίζει για την ευζωία του κατοικιδίου ή δεν μεριμνά για τη σήμανση και καταγραφή του.

Τότε το ζώο παραδίνεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο. Ο εισαγγελέας μάλιστα μπορεί με διάταξη να απαγορεύσει την απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη.

Παράλληλα και τα χρηματικά πρόστιμα γίνονται πιο αυστηρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς, από άλλο πρόσωπο ή ακόμη και τον κτηνίατρο, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μήνες και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ - ποινή που στοχεύει στην αποφυγή φαινομένων εγκατάλειψης καθώς και κλοπής οποιουδήποτε ζώου.

πηγή:
http://www.thessalianews.gr