Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία

Στη Χάγη για το κυνήγι της φάλαινας

  • Στη Χάγη για το κυνήγι της φάλαινας

Στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης μεταφέρεται η διαμάχη Ιαπωνίας και Αυστραλίας για το επιστημονικό πρόγραμμα φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας της πρώτης. Ειδικότερα, η Αυστραλία θα προσπαθήσει να πείσει το δικαστήριο ότι το πρόγραμμα αυτό είναι ουσιαστικά «μεταμφιεσμένο» για εμπορικούς σκοπούς. Η υπόθεση μεταξύ των δυο χωρών που ανοίγει την Τετάρτη.

Η Ιαπωνία εισήγαγε το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας για επιστημονικούς σκοπούς, προσπαθώντας να περισώσει την εμπορική φαλαινοθηρία, η οποία τελεί σε μορατόριουμ, ισχυριζόμενη ότι έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των φαλαινών στην αλιευτική βιομηχανία της.

Όμως, η Αυστραλία, η οποία κατέθεσε αγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο το 2010, επισημαίνει ότι το επιστημονικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας στο Νότιο Παγωμένο Ωκεανό είναι ένα κάλυμμα για την εμπορική φαλαινοθηρία.

«Περισσότερες από 10.000 φάλαινες έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα του αποκαλούμενου επιστημονικού προγράμματος φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας δεδομένου ότι το μορατόριουμ ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980», ανέφερε ο Μαρκ Ντρέιφους, νομικός σύμβουλος της Αυστραλίας. «Θέλουμε η φαλαινοθηρία να σταματήσει, και λέμε ότι το ιαπωνικό πρόγραμμα φαλαινοθηρίας είναι κατά παράβαση των διεθνών υποχρεώσεών της», πρόσθεσε ο Ντρέιφους.


Ο Ιάπωνας διπλωμάτης Νοριγιούκι Σικάτα δήλωσε ότι το ερευνητικό πρόγραμμα έδωσε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ηλικία του πληθυσμού των φαλαινών και την αναλογία των αρσενικών προς τα θηλυκά στην Ανταρκτική. «Υπάρχουν περίπου 515.000 ρυγχοφάλαινες στην Ανταρκτική, και η έρευνα της Ιαπωνίας σκοτώνει μόνο περίπου 815 το χρόνο», ανέφερε. «Αυτό είναι κάτω από το ρυθμό αναπαραγωγής», πρόσθεσε.

«Η εμπορική φαλαινοθηρία, είτε γίνεται ανοιχτά είτε κάτω από το πρόσχημα της επιστήμης, είναι μια σκληρή και ξεπερασμένη πρακτική που δεν παράγει τις αξίες της επιστήμης», ο Πάτρικ Ράμαντς, διευθυντής του προγράμματος για τις φάλαινες στο Διεθνές Ταμείο Πρόνοιας για τα Ζώα στο Λονδίνο.

πηγή :
http://tvxs.gr