Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία

Υπεύθυνη απόφαση, υπεύθυνη υιοθεσία.

Υπεύθυνη απόφαση, υπεύθυνη υιοθεσία.

Πριν πάρουμε την απόφαση να μοιραστούμε την ζωή μας με ένα κατοικίδιο, θα πρέπει πρώτα να αναλογιστούμε ποιες είναι οι εύθηνες μας απέναντι στο ζωάκι που θα υιοθετήσουμε έτσι ώστε να έχουμε μια συνειδητοποιημένη και αρμονική σχέση μαζί του.

Οι γατούλες είναι ένα πιο εύκολο κατοικίδιο διότι έχουν λιγότερες απαιτήσεις σε σχέση με ένα σκύλο που θα πρέπει να του αφιερώσουμε πολύ περισσότερο χρόνο για να έχουμε μια καλή συμβίωση.

Ο σκύλος είναι ένα δημοφιλές κατοικίδιο, διότι έχει ένα κοινό γνώρισμα με τους ανθρώπους: Είναι κοινωνικό ον.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι ένα σκυλί θα είναι ευτυχισμένο μαζί τους διότι ζουν σε σπίτι με μεγάλο κήπο, άλλοι θεωρούν ότι ένα μικρόσωμο σκυλάκι είναι ιδανικό για διαμέρισμα, κάποιοι ότι το σκυλί είναι μπελάς για μέσα στο σπίτι και το προορίζουν για μπαλκόνια, πυλωτές και ταράτσες.

Λάθος.

Ο σκύλος, ανεξαρτήτως μεγέθους, δεν έχει ανάγκη ένα μεγάλο κήπο και δεν τον ενδιαφέρει εάν ζούμε σε διαμέρισμα, μεζονέτα, μονοκατοικία ή τροχόσπιτο. Στρέμματα ολόκληρα να του προσφέρουμε, τεράστιες ταράτσες, μεγάλα μπαλκόνια και ευρύχωρες πυλωτές, εκείνος θα κάθεται έξω από την πόρτα μας παρακαλώντας να τον βάλουμε μέσα στο σπίτι μας και να του χαρίσουμε την παρέα μας.

Ο σκύλος ως αγελαίο ζώο είναι απόλυτα εξαρτώμενος από την ανθρωπο-αγέλη του διότι είναι γραμμένο στο γονίδιο του ότι μακριά από αυτή είναι αδύνατον να επιβιώσει και κυρίως δεν ζητάει χώρο, αλλά ποιοτικό χρόνο για να είναι ευτυχισμένος.

Η απόφαση λοιπόν της απόκτησης ενός σκύλου δεν πρέπει να είναι παρορμητική, αλλά προϊόν ώριμης στέψης.Η σχέση ανθρώπου-σκύλου είναι αμφίδρομη, συνεπώς ένας ευτυχισμένος σκύλος έχει πάντα δίπλα του έναν ακόμα πιο ευτυχισμένο ιδιοκτήτη.

Ώριμη απόφαση, υπεύθυνη υιοθεσία, συνειδητοποιημένη ζωή με ένα πλάσμα που ζητάει λίγα από εμάς και είναι πρόθυμο να προσφέρει ακόμα και τη ζωή του για τους ανθρώπους του και προπάντων σεβασμός στην διαφορετικότητα ενός άλλου είδους, που δεν θα αποτελέσει ούτε το συναισθηματικό μας δεκανίκι, ούτε θα αντικαταστήσει μια ανθρώπινη παρουσία, τον συναγερμό στο σπίτι μας ή την γλάστρα στο μπαλκόνι μας και που όντως μπορεί να μας λερώνει το σπίτι με τρίχες και σάλια και να κάνει και καμιά ζημιά που και που, αλλά η μαγεία της συμβίωσης μαζί του θα κάνουν όλα αυτά τα πταίσματα απλά χαριτωμένα...