Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία

Ιταλία:σκυλιά στα σχολεία

Ιταλία:σκυλιά στα σχολεία

Με στόχο την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση του bulling.

Για να αντιμετωπιστεί αλλά και να σταματήσει το φαινόμενο του μπούλινγκ, δηλαδή της ενδοσχολικής και όχι μόνο βίας, τον ρόλο του εκπαιδευτικού για τα παιδιά θα έχουν οι σκύλοι!

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα τεθεί σε εφαρμογή στα Ιταλικά σχολεία σε συνεργασία με την ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου "Università Europea" της Ρώμης. Σκοπός του προγράμματος είναι η καταπολέμηση της βίας μεταξύ των παιδιών καθώς και η ενίσχυση των δραστηριοτήτων αποκατάστασης για παιδιά με ψυχοκινητική καθυστέρηση.

Η ψυχολόγος Giorgia Caucci αναφέρει στο velvetpets.it: «Η παρουσία σκύλων στα σχολεία θα βοηθήσει αισθητά τα παιδιά που έχουν προβλήματα συμπεριφοράς επιδρώντας θετικά στην σωστή κοινωνικοποίηση τους, στον δεσμό τους, καθώς και στην συνεργασία και φιλία μεταξύ τους.

Οι πιθανότητες αντιμετώπισης αλλά και πρόληψης του ενδοσχολικού μπούλινγκ καθώς και οι σχέσεις των παιδιών έξω από το σχολείο που βρίσκονται σε επαφή με σκύλους είναι πολύ περισσότερο από αισιόδοξες.

Όταν ένας σκύλος μπαίνει σε μία σχολική τάξη οι ισορροπίες αλλάζουν. Η αρμονία που μεταδίδει η παρουσία και η συμπεριφορά ενός σκύλου φέρνει θετικά συναισθήματα. Και όχι μόνο, τα παιδιά επηρεάζονται από την συμπεριφορά του, ενώνονται μαζί του αλλά και μεταξύ τους.

Έτσι τα σκυλιά μετατρέπονται σε έναν πραγματικό και πολύ ισχυρό εκπαιδευτικό, διδάσκοντάς τους την αξία της συλλογικότητας και της υπομονής, ενώ τα μαθαίνονουν να ακούν και να καταλαβαίνουν τον άλλον ακόμα και όταν εκείνος δεν μιλάει, ακόμα και αν όλοι τον θεωρούν τον πιο αδύναμο και απροσταύτευτο κρίκο.

Σημαντικό επίσης είναι το μήνυμα που δίνουν, αυτό της ομάδας. Μόνο ένας σκύλος ξέρει πόσο σημαντική είναι η ομάδα στην οποία ανήκει, την σέβεται, την προστατεύει και δεν θα έκανε ποτέ και για κανένα λόγο κακό σε κάποιον.

Το πρόγραμμα που εισάγει τους σκύλους στα σχολεία σκοπό έχει να αντιμετωπίσει το ενδοσχολικό μπούλινγκ που τις περισσότερες φορές μεταφέρεται και έξω από το σχολείο αλλά και να αποτρέψει να ριζωθούν μέσα στα παιδιά συμπεριφορές που θα τα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Στόχο έχει επίσης να τα μάθει να είναι πιο υπεύθυνα, να σέβονται τον συνάνθρωπό τους και να υπερασπίζονται τους πιο αδύναμους, εκείνους που έχουν μία πιο κλειστή προσωπικότητα ή εκείνους που έχουν κάποια σωματική αδυναμία ή αναπηρία.

Είναι μαθήματα που μόνο ένας σκύλος, με την διακριτικότητα και τον απίστευτο τρόπο που τον διακρίνει, μπορεί να μεταδώσει. Είναι μόνο θετικά τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές που δέχονται τα παιδιά. Γιατί τα παιδιά, έστω και εκείνα που έχουν πέσει στην παγίδα του μπούλινγκ, είναι ακόμα σε θέση να επικοινωνήσουν με την ψυχή και να αλλάξουν τον κόσμο ακολουθώντας, έστω και ασυναίσθητα, την αξιοθαύμαστη κοσμοθεωρία ενός σκύλου».
__________________________
Επιμέλεια Άρθρου: Άνθρωπος & Σκύλος

φωτο: Άνθρωπος & Σκύλος