Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία

5 τρόποι να βοηθήσεις τη γάτα σου να δροσιστεί

 5 τρόποι να βοηθήσεις τη γάτα σου να δροσιστεί

Λέγεται ότι οι γάτες απολαμβάνουν τη ζέστη, αλλά όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 30 βαθμούς αρχίζουν, όπως κι εμείς, να δυσφορούν. Ιδιαίτερα οι μακρύτριχες ράτσες, υποφέρουν στη ζέστη του καλοκαιριού. Πώς θα τις βοηθήσεις λοιπόν να δροσιστούν;

Φρόντισε να υπάρχει πάντα φρέσκο νερό στο μπολ τους. Το καλοκαίρι αυξάνονται οι ανάγκες τους σε νερό και αδειάζουν το δοχείο στο πι και φι. Για έξτρα δροσιά, ρίξε μέσα στο νερό και ένα δυο παγάκια, που, επιπλέον, θα τους δώσει μια αφορμή για παιχνίδι.

Χάιδεψέ τις με μια υγρή πετσέτα. Ακόμα και αν η γάτα σου απεχθάνεται το μπάνιο, σίγουρα δεν θα πει «όχι» στη δροσιά που θα της προσφέρει το χάδι με μια νωπή πετσέτα.

Βούρτσισε συχνότερα τη γούνα τους. Μπορεί οι γάτες να μη χρειάζονται το καλοκαίρι κούρεμα όπως τα σκυλιά, όμως οι μακρύτριχες θα ωφεληθούν από ένα πιο τακτικό βούρτσισμα ώστε να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες και να αναπνέει καλύτερα η επιδερμίδα τους.

Κράτα δροσερό το σπίτι. Βάλε σε λειτουργία το κλιματισμό, τον ανεμιστήρα και όταν η εξωτερική θερμοκρασία δεν ανεβαίνει υπερβολικά (δηλαδή ο αέρας έξω είναι δροσερός) άνοιξε διάπλατα όσο περισσότερα παράθυρα μπορείς. Τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, κράτα χαμηλωμένα τα στόρια στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες και κλειστές τις κουρτίνες. Ακόμα και όσο εσύ λείπεις από το σπίτι.

Μην αφήνεις ούτε λεπτό μια γάτα μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Ακόμα και αν τα παράθυρα είναι ελαφρώς ανοιχτά, κινδυνεύει άμεσα από θερμοπληξία, ιδιαίτερα αν βλέπει το όχημα ο ήλιος.

Προσοχή: Αν δεις τη γάτα σου να λαχανιάζει, αυτό σημαίνει ότι ζεσταίνεται. Σε περίπτωση μάλιστα που παρουσιάζει συμπτώματα όπως σιελόρροια, εμετό ή διάρροια, προσπάθησε αμέσως να τη δροσίσεις και μετάφερέ τη γρήγορα στον κτηνίατρο γιατί μπορεί να έχει υποστεί θερμοπληξία.

κείμενο:Γεωργία Καρκάνη

πηγή/φωτο:www.tetrapodo.gr