Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία

Κίνδυνοι καλοκαιριού και τί πρέπει να ξέρουμε

Κίνδυνοι καλοκαιριού και τί πρέπει να ξέρουμε

Το καλοκαιράκι ήρθε και οι βόλτες στην εξοχή με τους μικρούς μας φίλους είναι περισσότερες.
Ας δούμε πώς μπορούμε να κρατήσουμε τα αγαπημένα μας τετράποδα ασφαλή και χαρούμενα.

Φυσικά, δεν παραλείπουμε να ανανεώνουμε το νερό που του έχουμε στο σπίτι, έτσι ώστε να υπάρχει πάντα αρκετό, ενώ αν υπάρχει δυνατότητα, προσφέρουμε και στα αδέσποτα φρέσκο νερό που το έχουν τόση ανάγκη τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες..

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ

Δυστυχώς, όσο αυξάνονται οι βόλτες αυξάνονται και τα κρούσματα δηλητηριάσεων. Για να αποφύγουμε τον κίνδυνο αυτό, πάντα πάμε βόλτα το σκύλο με λουρί για να ελέγχουμε τι μυρίζει και τι τρώει από κάτω.
Αν παρ' όλα αυτά δεν προλάβετε και το σκυλάκι φάει κάτι από κάτω που σας φαίνεται ύποπτο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να τηλεφωνήσετε στον κτηνίατρο σας καθώς θα κατευθύνεστε προς το κτηνιατρείο.
Αν χρειάζεται αρκετή ώρα για να φτάσετε και είστε σίγουροι ότι αυτό που έφαγε δεν είναι καυστικό η αιχμηρό, μπορείτε να προκαλέσετε εμετό με αλατόνερο, πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο και μόνο εφόσον είστε σίγουροι ότι το ζώο έχει συνείδηση και μπορεί να καταπιεί.
Όσο πιο γρήγορα πάτε σε κτηνίατρο τόσο ευνοϊκότερη πρόγνωση θα έχει η κατάσταση του αγαπημένου φίλου σας.

ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ

Ένας άλλος κίνδυνος τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η θερμοπληξία. Γνωρίζουμε ότι οι σκύλοι δεν ιδρώνουν και απελευθερώνουν θερμότητα ως επί το πλείστον με την αναπνοή. Συνεπώς η παραμονή τους σε ζεστούς χώρους, όχι καλά αεριζόμενους και η έλλειψη σκιάς, μπορεί να προκαλέσει υπερθερμία με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.
Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα σκυλί που έχει υποστεί θερμοπληξία είναι ταχύπνοια, αδυναμία, εμετός σιελόρροια, λήθαργο, μέχρι και επιληπτική κρίση.
Το πρώτο που πρέπει να κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση είναι να μεταφέρετε το ζώο σε σκιερό και δροσερό μέρος με κλιματισμό και καλό αερισμό, να το ψεκάσετε με νερό (όχι παγωμένο) και να βάλετε βρεγμένες πετσέτες στις μασχάλες και στην κοιλιά του όσο θα ψάχνετε για το κοντινότερο κτηνιατρείο.
Η έγκαιρη προσκόμιση του στον κτηνίατρο βελτιώνει σημαντικά την πρόγνωση της κατάστασης του.
Και μην ξεχνάμε ότι έχουμε πάντα διαθέσιμο άφθονο δροσερό νερό και φυσικά δεν αφήνουμε ποτέ τα ζώα στο αυτοκίνητο χωρίς επίβλεψη.

Καλό καλοκαίρι!
Αδαμαντία Ρούμελη
Κτηνίατρος Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας