Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία

Αναμένονται «ναυμαχίες» για την προστασία των φαλαινών

Αναμένονται «ναυμαχίες» για την προστασία των φαλαινών

Αναμένονται «ναυμαχίες» για την προστασία των φαλαινών

Σφοδρή αναμένεται το ερχόμενο εξάμηνο η σύγκρουση μεταξύ των ιαπωνικών φαλαινοθηρικών και των πλοίων της Οργάνωσης Sea Shepherd στον Νότιο Ωκεανό γύρω από την Ανταρκτική.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν πριν από λίγες μέρες ανακοίνωση του Ιάπωνα υπουργού Γεωργίας, Δασών και Αλιείας, Misihico Kano, σύμφωνα με την οποία «η Ιαπωνία θα πραγματοποιήσει την ερευνητική εκστρατεία της για τις φάλαινες ενισχύοντας τα μέτρα κατά των πράξεων δολιοφθοράς, πράγμα που σημαίνει ότι θα αναπτύξει πλοία συνοδείας».

Η διεθνής επιτροπή φαλαινοθηρίας απαγορεύει μεν το κυνήγι των φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς, επιτρέπει όμως τη λεγόμενη «επιστημονική φαλαινοθηρία» την οποία προβάλουν ως λόγο εξόντωσης 1.000 φαλαινών κατ' έτος οι Ιάπωνες, που ομολογούν, όπως τόνισε ο Κano: «Η Ιαπωνία θα ήθελε μεσοπρόθεσμα να αρχίσει πάλι την εμπορική φαλαινοθηρία. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να συνεχίσουμε την επιστημονική έρευνα».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά και ιδιαίτερα η ναυαρχίδα τους, το «Υushin Maru», υπέστησαν ήττα κατά κράτος όταν τον περασμένο Φεβρουάριο το Τόκυο είχε αναγκαστεί να αποσύρει πρόωρα τα φαλαινοθηρικά του που είχαν προλάβει να δολοφονήσουν μόνο το ένα πέμπτο των φαλαινών που είχαν στο στόχαστρό τους.

Τα πλοία της Sea Shepherd ρίχνουν βόμβες βρωμίου στα καταστρώματα των ιαπωνικών πλοίων καταστρέφοντας τα αλιεύματα και μπλοκάρουν τους έλικές τους με σχοινιά που τοποθετούν ακτιβιστές της Οργάνωσης με κίνδυνο της ζωής τους. Το χρονικό όριο επιβίωσης για τον άνθρωπο στα νερά της Ανταρκτικής είναι 8 λεπτά.


Πηγή: Διεθνή Ειδησεογραφικά πρακτορεία