Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία

Κραυγή βοήθειας από την αρκούδα των Πυρηναίων

Κραυγή βοήθειας από την αρκούδα των Πυρηναίων


Κραυγή βοήθειας απ' την αρκούδα των Πυρηναίων

Διεθνές είναι το πρόβλημα της καταστροφής της άγριας ζωής και της δολοφονίας των ζώων του πλανήτη. Συμπληρώθηκαν φέτος επτά χρόνια (4/11/04) από τότε που σκοτώθηκε από λαθροκυνηγούς η τελευταία θηλυκή αρκούδα στην κοιλάδα Aσπ στα δυτικά Πυρηναία, ενώ στα ανατολικά Πυρηναία η επανεισαγωγή δεν θεωρήθηκε πετυχημένη εξαιτίας των πολλών προβλημάτων που δημιούργησε.

Πρόσφατα η Γαλλία αποφάσισε να μην προστατέψει τις τελευταίες αρκούδες των Πυρηναίων γιατί βρίσκει το εγχείρημα «αντιοικονομικό»! Επίσης, όπως μεταδίδουν τα διεθνή Πρακτορεία, δεν επέτρεψε την απελευθέρωση στα δυτικά Πυρηναία μιας αρκούδας που προερχόταν από τη Σλοβενία και ήταν προγραμματισμένη για την άνοιξη του 2011.

Όλες αυτές οι ενέργειες προκάλεσαν ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (18/7/11) το οποίο δημοσίευσε την αναφορά της Ενωσης «Pays de L' Ourse-Adet Maison des Association» για την έλλειψη επαρκούς πρόβλεψης εκ μέρους της Γαλλίας στο πρόγραμμα διατήρησης της καφέ αρκούδας των Πυρηναίων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η τελευταία θηλυκή αρκούδα των Πυρηναίων, που άκουγε στο όνομα Κανέλλα, σκοτώθηκε από λαθροκυνηγούς στις 4/11/04 και η Οργάνωση Action Nature τόνιζε σε ανακοίνωσή της: «Οι κυνηγοί και διοργανωτές αυτού του κυνηγιού αγριογούρουνου γνώριζαν πολύ καλά ότι στην περιοχή που πήγαιναν να κυνηγήσουν βρισκόταν η Κανέλλα και το αρκουδάκι της που γεννήθηκε πρόσφατα. Η αρκούδα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε όταν, νιώθοντας πως απειλείται και έχοντας μαζί το αρκουδάκι της, επιτέθηκε στα κυνηγόσκυλα και τραυμάτισε ένα από αυτά».

Τέλος, η προσπάθεια εισαγωγής αρκούδων από τη Σλοβενία στις 26.4.06 προκειμένου να αυξηθεί ο πληθυσμός στην περιοχή κατέληξε σε τραγωδία τον Αύγουστο του 2007, όταν η αρκούδα Φράνσκα που καταγόταν απ' τη Βαλκανική αυτή χώρα βρέθηκε νεκρή, χτυπημένη από αυτοκίνητο σε δρόμο κοντά στη Λούρδη. Επί μήνες οι κτηνοτρόφοι την κατηγορούσαν ότι έκανε επιθέσεις στα κοπάδια τους.