Πρέπει να: Έχω διαθέσιμο χρόνο να το βγάζω έξω και να παίζω μαζί του. Έχω υπομονή τους έξι πρώτους μήνες για να το μάθω να είναι συνεργάσιμο στο σπίτι. Ξέρω από την αρχή τι θα το κάνω όταν πάω διακοπές! Διαθέτω την οικονομική δυνατότητα για την τροφή του, τα εμβόλιά του (μία φορά το χρόνο), τις κτηνιατρικές του εξετάσεις και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστεί. Ελέγχω πόρτες και περίφραξη, αν έχω κήπο, και, αν μένω σε διαμέρισμα, δεν το αφήνω συνέχεια στο μπαλκόνι ή την ταράτσα. Του φοράω πάντα την ταυτότητά του με το τηλέφωνό μου και το έχω σημάνει ηλεκτρονικά με microchip. Φροντίζω να μην ενοχλεί τους γείτονες τις ώρες της κοινής ησυχίας. Tο βγάζω περίπατο πάντα με λουρί. Δεν το αφήνω να ζευγαρώνει, αν δεν έχω εξασφαλίσει πού θα πάνε τα μικρά του. Το στειρώνω. Είναι βέβαιο πως η στείρωση δεν έχει καμία επίπτωση στην υγεία του. Δεν το εγκαταλείπω ΠΟΤΕ! Ένα αδέσποτο στο δρόμο σημαίνει 20 αδέσποτα τον 1ο χρόνο, 66 το 2ο, 382 τον 3ο και κ.λπ. Φροντίζω, όταν το βγάζω βόλτα, για την καθαριότητα του περιβάλλοντος. Μαζεύω πάντα τα περιττώματά του.
Πρέπει να:
Η στείρωση των κατοικίδιων έχει αποδεδειχθεί ότι συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους. Ο λόγος είναι ότι τα ζώα δεν ζούνε στη φύση αλλά τα έχουμε περιορίσει στα διαμερίσματα ή σε χώρους όπου τα σιτίζουμε. Ο νέος τρόπος ζωής αυτών των ζώων έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί νέα νοσήματα τα οποία έχουν σχέση με το ορμονικό τους σύστημα. Για το λόγο αυτό πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η στείρωση των ζώων σε μικρή ηλικία τα προστατεύει σε ποσοστό που αγγίζει το 99% από το να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού ή του αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς επίσης προστατεύει 100% τα θηλυκά ζώα από το να εκδηλώσουν νοσήματα της μήτρας (ενδομητρίτιδα, πυομήτρα) και του κόλπου (αφροδίσιο μεταδοτικό λεμφοσάρκωμα). Ένας εξίσου σημαντικός λόγος, όμως, είναι πως η στείρωση αποτρέπει τη γέννηση πολλών κουταβιών και γατιών που είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν σπίτια και οικογένειες να τα φροντίζουν.
Σε περίπτωση που βρείτε τραυματισμένο ή άρρωστο αδέσποτο ζώο, θα πρέπει να καλέσετε άμεσα το δήμο ή την κοινότητα όπου βρέθηκε το ζώο. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με το νόμο 4039/2012, είναι αρμόδια για τη μέριμνα των αδέσποτων ζώων σε συνεργασία με ζωοφιλικά σωματεία. Αν βρείτε τραυματισμένο ή άρρωστο αδέσποτο ζώο τη νύχτα, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο εφημερεύον νοσοκομείο ή ιατρείο ζώων (λίστες με τα εφημερεύοντα είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο).
Θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στην άμεση δράση ή στη δημοτική αστυνομία και να κάνετε καταγγελία. Ο νόμος 4039/2012 επιβάλλει πρόστιμα για την κακοποίηση, βάναυση μεταχείριση, θανάτωση ζώου.
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν χώροι φιλοξενίας κουταβιών και γατιών. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να τους βρείτε σπίτια μέσω αγγελιών.
Με ειδικό γάλα σε σκόνη που θα αγοράσετε από κατάστημα με είδη ζώων. Θα το τοποθετήσετε σε μπιμπερό και θα τα ταΐζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στο εικοσιτετράωρο (περίπου κάθε 2 ώρες).
Το ζώο, όταν δηλητηριάζεται, παρουσιάζει συμπτώματα όπως: Υπερβολική σιελόρροια, μυϊκό τρόμο και συνήθως έλλειψη συντονισμού κινήσεων, έντονο εμετό, διάρροια, παραλήρημα, φοβερούς σπασμούς, αγωνιώδες βλέμμα, κατάρρευση και σπασμούς, αφόδευση, εμετό. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τι δηλητήριο έχει πάρει και σε τι ποσότητα. Συμβουλευθείτε ΑΜΕΣΑ έναν κτηνίατρο και ενημερώστε τον για το τι προκάλεσε τη δηλητηρίαση, αν έχετε ετικέτα ή μπουκάλι από το δηλητήριο. Η θεραπεία ποικίλλει, αλλά υπάρχει περίπτωση να μην έχει δηλητηριαστεί παρά να έχει επιληπτική κρίση ή γαστρεντερίτιδα κ.λπ. ΜΗΝ του χορηγείτε εμετικό πρακτικό ξύδι-λάδι. Το 50% πεθαίνει από την αναρρόφηση στους πνεύμονες. Κρατάτε πάντα μαζί σας στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι φαρμακείο με τα απαραίτητα. Μην πανικοβληθείτε! Μείνετε ψύχραιμοι για να το βοηθήσετε.