Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Δήμοι και κρατικές υπηρεσίες

Δήμοι και κρατικές υπηρεσίες

Δήμοι

Από το 1995η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία πρωτοπόρησε με τον δήμο Κηφισιάς, προτείνοντας συνεργασία μαζί του για τα αδέσποτα ζώα. Μια ικανή, πολύ δραστήρια ζωόφιλη πρόεδρος της τότε Αναπτυξιακής Εταιρείας Κηφισιάς, η κυρία Χριστίνα Κοσμά, ήταν ο πρώτος εκπρόσωπος δήμου που δέχτηκε να κάνει κάτι ξεχωριστό: Να υπάρχει συνεργασία καλά οργανωμένου φιλοζωικού σωματείου με τον δήμο για το καλό των αδέσποτων.

Έτσι έγινε η αρχή, για να ακολουθήσουν δεκάδες άλλοι δήμοι, όταν και ο νόμος (3170/03) απαιτούσε οι δήμοι να εφαρμόζουν προγράμματα προστασίας των αδέσποτων ζώων, εφόσον τους ανατέθηκε αποκλειστικά η ευθύνη των αδέσποτων. Η Φιλοζωική από το 1995 έως σήμερα έχει συνεργαστεί με 49 δήμους της Αττικής. Στα πλαίσια των προγραμμάτων αυτών περισυλλέγει με δικά της ασθενοφόρα, στειρώνει, εμβολιάζει, θεραπεύει από τυχόν ασθένειες ή τραυματισμούς και επανατοποθετεί τα αδέσποτα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον, εφόσον δεν υιοθετηθούν. Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε κατά πόσον ο δήμος σας συνεργάζεται για τα αδέσποτα ζώα μαζί μας ή με άλλο φορέα, επικοινωνήστε με τον δήμο κατευθείαν και αν δεν συνεργάζεται, απαιτήστε από τον δήμο σας να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα το οποίο έχει από το νόμο 3170/2003 υποχρέωση να εκπονεί.

Η Φιλοζωική αδυνατεί να παραλάβει αδέσποτα από δήμους με τους οποίους δεν είναι συμβεβλημένη, καθώς δεν της επιτρέπεται τέτοια παρέμβαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου της.


Οργανισμοί κοινής ωφέλειας

Εκτός των δήμων, η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία συνεργάζεται από την έναρξη της λειτουργίας του με το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθήνας «Ελ. Βενιζέλος» για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα. Μετά τη φιλοξενία και κτηνιατρική τους περίθαλψη, τα αδέσποτα σκυλάκια από το αεροδρόμιο φροντίζουμε να εξασφαλίσουν αγάπη και στέγη. Ταυτόχρονα, έχουμε κατά διαστήματα οργανώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους υπαλλήλους του αεροδρομίου που εργάζονται για το θέμα αυτό, σε συνεργασία με το RSPCA της Αγγλίας, με εξαιρετικά αποτελέσματα ως προς τον καλύτερο χειρισμό και τη διαχείριση των αδέσποτων εκεί.

Επίσης, συνεργαζόμαστε με την Αττική Οδό από την έναρξη λειτουργίας της έως σήμερα με τα ίδια καλά αποτελέσματα: Βοηθήσαμε και βοηθάμε δεκάδες τραυματισμένα ζώα να αποκατασταθούν, χάρις στις εξαιρετικές προθέσεις της διοίκησης των «Αττικών Διαδρομών» να βοηθήσουν στο μέγιστο βαθμό τα αδέσποτα που είχαν ανάγκη σε μια ταχείας κυκλοφορίας σύγχρονη οδό.