Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία

Η Φιλοζωική στο Μεσολόγγι

Η Φιλοζωική στο Μεσολόγγι

Από τον Μάρτιο του 1996 και με πρόταση του προέδρου της Φιλοζωικής, σκηνοθέτη κ. Κωστή Ζώη, αρχίζει ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα για όλη την Ελλάδα. Εκτός από τα σωματεία που στειρώνουν αδέσποτα ζώα, να συμμετέχει ενεργά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Προγράμματα Στειρώσεων Αδέσποτων Ζώων. Ο πρώτος Δήμος που συνεργάστηκε γι' αυτό το πρόγραμμα ήταν ο Δήμος της Κηφισιάς, για να ακολουθήσουν μέχρι σήμερα πάνω από τριάντα πέντε Δήμοι σε όλο το λεκανοπέδιο, καθώς και το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" και η Αττική οδός, με εξαιρετικά αποτελέσματα για τον έλεγχο του πληθυσμού των Αδέσποτων.
Αρχές Ιανουαρίου το 2012, το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλοζωικής, με εισήγηση του Κωστή Ζώη, αποφάσισε να εφαρμόσει το ίδιο πρόγραμμα και σε πόλεις εκτός Αθηνών. O Δήμος Μεσολογγίου, που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με τα Αδέσποτα, ζήτησε τη βοήθειά μας και ανταποκριθήκαμε αμέσως. Στις 27 του ίδιου μήνα, ένα μικρό συνεργείο της Φιλοζωικής, που το αποτελούσαν οι κτηνίατροι κ. Τάσος Κανούρης και κα Ίρις Νούση και ο ζωοκόμος κ. Σέργιος Σταυράκης, πήγε στο Μεσολόγγι και εγκαινίασε το πρόγραμμα με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Έγινε η απαραίτητη σταδιακή περισυλλογή, και στο ιατρείο του τοπικού κτηνιάτρου κ. Πατσουράκη, που είχε την καλοσύνη να το παραχωρήσει στις κενές ώρες του, το συνεργείο προσέφερε τις αναγκαίες υπηρεσίες και στείρωσε πολλά Αδέσποτα Ζώα.
Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία διά του προέδρου της κ. Κωστή Ζώη -που κατάγεται από τη Γαβαλού Μεσολογγίου- συγχαίρει τον Δήμαρχο Μεσολογγίου κ. Κατσούλη, τον Αντιδήμαρχο και υπεύθυνο του προγράμματος κ. Χονδρό για την ευαισθησία τους απέναντι στους ανήμπορους συν-δημότες τους, καθώς και τους κατοίκους της πόλης που μας βοήθησαν.
Η συνεργασία της Φιλοζωικής με τον Δήμο Μεσολογγίου δεν θα εξαντληθεί στο πρόγραμμα στειρώσεων και εμβολιασμών, αλλά θα ολοκληρωθεί και με μελλοντικές επισκέψεις της Φιλοζωικής για τη ζωοφιλική ενημέρωση των δημοτών, την ευαισθητοποίησή τους για τις σκληρές συνθήκες της ζωής των Αδέσποτων και την πολιτισμένη αντιμετώπιση αυτών των ταπεινών και καταφρονεμένων.
Είμαστε βέβαιοι πως το ίδιο ενδιαφέρον που επέδειξαν οι Δήμοι της Αττικής θα επιδείξουν και οι φιλόζωοι Δήμαρχοι και πολίτες και σε άλλες πόλεις και θα συνεργαστούν μαζί μας, ώστε να βλέπουν τα ζώα τους να κυκλοφορούν ανάμεσά τους με τα μπλε και τα κόκκινα κολάρα τους, ήρεμα και φιλικά με όλους.