Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία

Ένα χρόνο φυλακή για παραμέληση σκύλων

Ένα χρόνο φυλακή για παραμέληση σκύλων
Με μια απόφαση - σταθμό στα χρονικά της Ηλείας, δικαστήριο στον Πύργο επέβαλλε σήμερα ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ σε βάρος ενός άνδρα και μίας γυναίκας - ηλικίας 34 και 48 ετών - που κατηγορούνταν για βασανισμό σκύλων από θερμοπληξία και παραμέληση.

Η δίκη των δυο κατηγορούμενων, όπως αναφέρει το patrisnews.gr, έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης (31/7).

Σημειώνεται πως η ΕΛ.ΑΣ μετά το απαράδεκτο περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, ζητώντας από τους πολίτες να καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης ζώων:

«Σχετικά με πρόσφατες καταχωρήσεις σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου και με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, για βασανισμό σκύλων από θερμοπληξία, στον Πύργο, ανακοινώνεται ότι, το Αστυνομικό Τμήμα Πύργου επιλήφθηκε άμεσα του περιστατικού, διεξάγοντας αστυνομικές έρευνες και σχηματίζοντας δικογραφία σε βάρος δυο ατόμων (άνδρας - γυναίκα) ηλικίας 34 και 48 ετών οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Ειδικότερα χθες το μεσημέρι και ενώ η τοπική θερμοκρασία ήταν αρκετά υψηλή οι δυο δράστες εγκατέλειψαν δυο σκυλιά μέσα σε αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να πάθουν θερμοπληξία. Τα ζώα μεταφέρθηκαν σε τοπικό κτηνιατρείο και είναι καλά στην υγεία τους.

Παράλληλα στα πλαίσια της ευαισθησίας και της υποχρέωσης της Ελληνικής Αστυνομίας για την πάταξη τέτοιων περιστατικών γνωρίζουμε προς τους πολίτες ότι:

Ο βασανισμός, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου καθώς και η οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος του, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός αλλά και η αναίτια θανάτωση ζώου είναι πράξεις άδικες που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, τιμωρούνται δε με φυλάκιση ή χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές σύμφωνα με τους Νόμους 4039/2012 και 1197/1981 όπως ισχύουν σήμερα.

Κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται κάποια από τις παραπάνω πράξεις έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της αρμόδιας Νομαρχίας, καθώς επίσης και στη οικεία Εισαγγελία».

Η εφαρμογή των νόμων 4039/2012 και 1197/1981 αποτελεί πάγιο αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων και των δεκάδων χιλιάδων μελών τους όλη την Ελλάδα.

πηγή : tvxs.gr