Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία

Όσα χρειάζεται να ξέρει ένας Φιλοζωος

Όσα χρειάζεται να ξέρει ένας Φιλοζωος

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ- ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΖΩΑ

ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Αν βρούμε ένα αδέσποτο που υποφέρει ή έχει τραυματιστεί, τηλεφωνούμε στο δήμο που ανήκει αν έχει πρόγραμμα περίθαλψης για να το αναλάβει όπως υποχρεούται από το νόμο. Αν όχι, μέσω πάλι του δήμου ζητάμε από το τοπικό φιλοζωικό σωματείο-ομάδα να το αναλάβει. Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία συνεργάζεται με πολλούς δήμους, αν το ζώο ανήκει σε έναν από αυτούς το αναλαμβάνει εκείνη μαζί τους. Το Κτηνιατρικό κέντρο της Φιλοζωικής δεν διανυκτερεύει και δεν δέχεται ζώα μετά τις 3.30μμ.

Αν κάποιος βασανίζει αδέσποτο ή ιδιόκτητο ζώο καλούμε αμέσως το 100 ή το δίνουμε στην αρμόδια τοπική εισαγγελική αρχή για έλεγχο, αφαίρεση του ζώου, κυρώσεις του βασανιστή του.

Ο έλεγχος υγείας και πληθυσμού (στείρωση) αδέσποτων γίνονται από τους δήμους, τα τοπικά σωματεία με χαμηλό κόστος ή τους κτηνιάτρους της περιοχής.

Αν μας πει κάποιος στη γειτονιά ότι απαγορεύεται να ταίζουμε αδέσποτα: Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να απαγορεύει τη σίτιση των αδέσποτων ζώων, οπότε η μόνη μας υποχρέωση είναι να μην αφήνουμε υπολείμματα τροφών και να φροντίζουμε να μη ρυπαίνουμε.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ ΖΩΑ

Για να πάρουμε ζώο πρέπει να ξέρουμε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη μας απέναντί του. Δεν είναι πράγμα, είναι έμψυχο. Αν το βαρεθούμε δεν το πετάμε στο δρόμο, βεβαιωνόμαστε για το χρόνο που έχουμε να του διαθέσουμε, το κόστος διατήρησής του, τα συναισθήματά μας, το γεγονός ότι περίπου 10-15 χρόνια θα ζήσουμε μαζί.

Δεν αγοράζουμε ζώο με χιλιάδες αδέσποτα να περιμένουν σε σωματεία, στο δρόμο κλπ να βρούν αγάπη και στέγη. Απευθυνθείτε όταν είστε έτοιμοι σε ένα φιλοζωικό σωματείο, η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία έχει υπέροχα τέτοια ζωάκια που σας περιμένουν.

Αν σας απειλούν στην πολυκατοικία ότι δεν επιτρέπονται ζώα, να ξέρετε ότι με νόμο πλέον επιτρέπονται. Αν το απαγορεύει ο κανονισμός της, μπορείτε να έχετε δύο, διαφορετικά όσα θέλετε.

ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΜΑΣ

α) δεν αφήνουμε το ζώο μας μόνο του σε μπαλκόνι/ταράτσα.

β) φροντίζουμε να μην ενοχλεί τις ώρες κοινής ησυχίας.

γ) είμαστε συνεπείς με τους εμβολιασμούς, την αγωγή κατά των παρασίτων και φυσικά φροντίζουμε για την ηλεκτρονική του σήμανση.

δ) είμαστε σχολαστικοί με την καθαριότητα του ζώου μας.

ε) βγάζουμε το ζώο μας βόλτα μόνο με λουρί και το έχουμε πάντα δίπλα μας.

στ) δεν αφήνουμε το ζώο μας σε κοινόχρηστους χώρους αν δεν είναι σύμφωνοι όλοι οι ένοικοι της πολυκατοικίας μας.

Αν λοιπόν τηρούμε τους παραπάνω κανόνες, ο νόμος είναι με το μέρος μας κι επιπλέον έχουμε ένα ευτυχισμένο κατοικίδιο.

ΟΤΑΝ ΤΟ ΖΩΑΚΙ ΜΑΣ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ -ΧΩΡΟΙ ΤΑΦΗΣ : Η νόμιμη διαδικασία είναι η υγειονομική ταφή σε ειδικούς χώρους. Συνεπώς, απευθυνόμαστε σε κάποιον κτηνίατρο ή στην Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία για επιπλέον πληροφορίες.

τηλ. 210-2581391 -6020202 www.filozoiki.gr