Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία

Σκύλος και θερμοπληξία

Σκύλος και θερμοπληξία

Τώρα που το καλοκαίρι έχει σχεδόν φτάσει, καλό είναι να θυμόμαστε ότι τα κατοικίδια ζώα απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα για την αποφυγή θερμοπληξίας. Τα σκυλιά δεν μπορούν να μας πουν όταν αισθάνονται την υψηλή θερμοκρασία και είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι τα κατοικίδια ζώα μας έχουν επαρκή προστασία από τον ήλιο, επαρκή παροχή νερού προς πόση και κάποιους τρόπους προκειμένου να τους διασφαλίσουμε δροσερό περιβάλλον.

Η θερμοκρασία του σώματος του σκύλου είναι συνήθως μεταξύ 37,2° C και 39,4° C. Τα σκυλιά όμως δεν ιδρώνουν σαν τους ανθρώπους, προκειμένου να πετύχουν θερμορρύθμιση, αλλά προσπαθούν με το γνωστό σε όλους λαχάνιασμα να αποβάλλουν την υψηλή θερμότητα. Αν η θερμότητα δεν αποβάλλεται αποτελεσματικά, η θερμοκρασία του σώματος τότε αυξάνεται. Μια αύξηση 2 βαθμών σε ένα σκυλί σε θερμοκρασία 39° C, είναι απειλητική για τη ζωή, και όταν η θερμοκρασία του σκύλου υπερβεί τους 42,5° C, τότε το αποτέλεσμα είναι συχνά θανατηφόρο.

Τα πρόωρα σημάδια της θερμοπληξίας είναι η ταχύπνοια, η ταχυκαρδία, η αλλαγή στο χρώμα των ούλων (συχνά έντονο κόκκινο ή ωχρό) και η αδυναμία. Έμετος και διάρροια μπορούν επίσης να παρατηρηθούν. Η θερμοπληξία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως έκτακτης ανάγκης. Εάν το σκυλί σας παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα, τότε φροντίστε να βρίσκεται σε σκιερό μέρος και να καταβρεχτεί ελαφρώς με δροσερό νερό έως ότου μεταβείτε στον κτηνίατρο. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα παραπάνω σημάδια μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και μέσα σε λίγα λεπτά και να οδηγήσουν σε κατάρρευση, σπασμούς, κώμα, διαταραχές της πήξης του αίματος και τελικά στο θάνατο του ζώου. Όλα τα κατοικίδια ζώα με θερμοπληξία πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως από κτηνίατρο και να παρακολουθούνται προσεκτικά για τρεις έως πέντε ημέρες.

Το πιο σημαντικό βοήθημα στη θερμοπληξία είναι η πρόληψη. Δώστε προσοχή στη «γλώσσα του σώματος» του κατοικίδιου ζώου σας και να είστε προσεκτικοί όταν ο σκύλος σας δείχνει σημάδια ατονίας, κούρασης, ή μετά από σωματική καταπόνηση ή εξάσκηση σε ζεστό περιβάλλον (το οποίο θα πρέπει να αποφεύγεται τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού). Βεβαιωθείτε ότι οι σκύλοι σας που διαμένουν σε εξωτερικό περιβάλλον, έχουν άφθονη σκιά και νερό, ενώ ποτέ δε θα πρέπει να αφήνονται μέσα σε σταματημένο αυτοκίνητο το καλοκαίρι, ακόμη και με τα παράθυρα κατεβασμένα. Επιπλέον, ο καθιερωμένος περίπατος με το σκύλο σας καλό είναι να γίνεται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Όλες οι φυλές των σκύλων κινδυνεύουν για θερμοπληξία, όμως έχει παρατηρηθεί πως οι σκύλοι με μακρύ τρίχωμα, με μαύρο τρίχωμα και οι βραχυκεφαλικές φυλές διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Πηγή: www.diagnovet.gr