Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία

Φροντίδα νεογέννητων

Φροντίδα νεογέννητων

Πώς θα κρατήσουμε τα νεογέννητα κουτάβια ή γατάκια στη ζωή

Τα βρήκαμε, παρατημένα σε μια κούτα ή σε σακούλα στα σκουπίδια (όπου κάποιος «φιλόζωος με άποψη» προτίμησε να τα πετάξει από το να αποφύγει μια ανεπιθύμητη γέννα της αγαπημένης σκύλας ή γάτας του) ή τα βρήκαμε ζωντανά δίπλα στη νεκρή αδέσποτη μαμά τους που έπεσε θύμα αυτοκινητιστικού ή…

Κάθε ορφανό μωρό έχει τη δική του ιστορία και οι εθελοντές φιλόζωοι έχουν πάμπολλες τέτοιες να σας διηγηθούν.

Το γεγονός είναι ότι ότι ΕΜΕΙΣ βρήκαμε τα συγκεκριμένα μικρά και η δική μας συνείδησή ήταν που δεν μας επέτρεψε να τα αφήσουμε στην τύχη τους. Τα μαζέψαμε, λοιπόν, χωρίς να καλοσκεφτούμε τις συνέπειες και πλέον πρέπει ΕΜΕΙΣ να τα κρατήσουμε στη ζωή. Πραγματικά, δεν είναι τόσο δύσκολο, αρκεί να έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο (μπόλικο τις πρώτες δύο εβδομάδες), επίσης ψυχραιμία και υπομονή, και να γνωρίζουμε τα ελάχιστα που χρειάζονται πέρα από τροφή, για τον πρώτο καιρό.

Η υποθερμία είναι ο «νούμερο ένα» κίνδυνος για τα νεογέννητα, και όχι η πείνα

Όλοι τείνουμε να δίνουμε προτεραιότητα στο φαγητό και να παραμελούμε την ανάγκη που έχουν τα νεογέννητα ορφανά κουτάβια ή γατάκια, για ζέστη. Επειδή δεν μπορούν ακόμα από μόνα τους να ζεστάνουν τα κορμάκια τους, συνήθως το έργο αναλαμβάνει η μαμά τους, μέσω της θερμότητας που εκπέμπει το σώμα της. Κρατώντας τα κουτάβια στο στέρνο μας, κάτω από τη μασχάλη, μπορούμε να την υποκαταστήσουμε με αρκετή επιτυχία, προσφέροντας στα μωρά διαμονή στους 36 βαθμούς, που τους είναι απαραίτητοι.

Τις υπόλοιπες ώρες -…όταν το θερμό σώμα μας δεν είναι διαθέσιμο- αναπληρώνουμε τη ζέστη του με θερμοφόρες, θερμαντικά σώματα και λάμπες. Τα ισοθερμικά ή μάλλινα κουβερτάκια δεν επαρκούν. Αναζητούμε πηγές θερμότητας ικανές να ανεβάσουν θερμοκρασίες στους 36 βαθμούς, για τις πρώτες 14 μέρες της ζωής τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην το παρακάνετε και τα… «παραψήσετε» γιατί τα τετράποδα μωρά είναι πολύ ευαίσθητα ΚΑΙ στις υψηλές θερμοκρασίες.

Καταφέραμε να τα ζεστάνουμε και τώρα πεινάνε;

Το κλασσικό λάθος που κάνουμε στο φαγητό είναι ότι επειδή τα βλέπουμε μικρά βιαζόμαστε να μεγαλώσουν. Για αυτό, τείνουμε να τα παραταΐζουμε αλλά αυτό είναι επικίνδυνο για τη ζωή τους.

α) Πόσο «γάλα»;

Η ημερήσια ποσότητα που πρέπει να λαμβάνουν είναι ελάχιστη (αναγράφεται στη συσκευασία). Συνήθως αρκούν ημερησίως 30ml (2 κουταλιές της σούπας) αραιωμένης φόρμουλας (σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής) για κάθε εκατό γραμμάρια βάρους του ζώου (όσο περίπου ζυγίζει ένα νεογέννητο γατάκι) την πρώτη εβδομάδα. Μοιράζουμε την ποσότητα σε 8-10 γεύματα τα οποία δίνουμε στο ζωάκι ανά 2-3 ώρες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι αρκούν μόλις 3ml ανά γεύμα για ένα νεογέννητο γατάκι.

Για τα γατάκια, τη δεύτερη βδομάδα ζωής υπολογίζουμε περίπου 55ml καθημερινά και για τα κουτάβια 15-20ml ανά 100 γραμμάρια βάρους τα οποία μοιράζουμε σε 6-8 γεύματα.

β) Τι «γάλα»;

Το φαγητό είναι χλιαρό «γάλα» - φόρμουλα (σε σκόνη, για κουτάβια & γατάκια), σερβιρισμένο στους 38 βαθμούς. Αν είναι αδύνατον να βρούμε το ειδικό προϊόν προτιμούμε το γάλα - φόρμουλα (σκόνη) για ανθρώπινα μωρά από ότι ελαφρώς αραιωμένο εβαπορέ (ελαφριά αραίωση με χλιαρό νερό σε αναλογία περίπου 3:1) ή κατσικίσιο και αποφεύγουμε το φρέσκο παστεριωμένο αγελαδινό γάλα.

Οι σκόνες είναι πιο θρεπτικές και κατάλληλες για το ευαίσθητο πεπτικό σύστημα των νεογέννητων. Φροντίζουμε να τις δυαλύουμε καλά.

γ) Πόσα «γεύματα»;

Τα νεογέννητα πρέπει να τρώνε συχνά, μικρές ποσότητες, αρχικά κάθε 2-3 ώρες, από λίγο. Για το πότε μην πολυ-ανησυχήτε… Συνήθως θα σας ειδοποιούν μόνα τους. Υπολογίστε, πάντως περίπου 8-10 γεύματα ημερησίως την πρώτη εβδομάδα και 6-8 τη δεύτερη. Μόλις γίνουν ενός μηνός, 4 ταΐσματα τη μέρα θα αρκούν.

δ) Σε τι ροή;

Στην αρχή, χρησιμοποιείστε το ειδικό μπιμπερό ή μια σύριγγα (χωρίς τη βελόνα!). Και προσέξτε να μην βιάζεστε και να ΜΗΝ τα παραμπουκώνετε. Καλύτερα να τους δίνετε λιγότερο παρά περισσότερο κάθε φορά. Πιέζοντάς τα να φάνε, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πάθουν αναρρόφηση, να πάει γάλα στους πνεύμονές τους (πνευμονική αναρρόφηση) και να πνιγούν.

Επίσης, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί διάρροια -γαστρεντερικά προβλήματα δηλαδή- είτε επειδή τα παραμπουκώνουμε είτε επειδή τους δίνουμε μεγαλύτερη ποσότητα από όση χρειάζονται. Τα μικρά κουτάβια & γατάκια είναι ιδιαίτερα ευπαθή.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν βγαίνουν φούσκες από τα ρουθούνια του, σημαίνει πως η ροή του γάλατος είναι μεγαλύτερη από την επιθυμητή. Ρυθμίστε την ανάλογα και μην πιέζετε το μικρό να φάει.

Ώρα για υποβοηθούμενο WC

Τα νεογέννητα ζωάκια δεν μπορούν να αφοδεύσουν ή να ουρήσουν μόνα τους. Μόλις η κοιλίτσα τους πάρει σχήμα μπαλίτσας θα πρέπει να τα ξαλαφρώσουμε. Πρώτα τα βοηθάμε να ρευτούν ακουμπώντας τα στον ώμο μας και πιέζοντάς τα μαλακά. Μετά, βρέχουμε ένα μπαμπάκι ή μαλακό χαρτομάντιλο με χλιαρό νερό. Με αυτό τους κάνουμε απαλό μασάζ στην κοιλίτσα και τα γαργαλάμε στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού για να τα βοηθήσουμε να ενεργηθούν. Θα πρέπει να είμαστε πολύ «ευγενικοί» στον τρόπο που τα πασπατεύουμε (για να μην προκαλέσουμε ερεθισμό) και να μην ανησυχήσουμε αν κάποιο τάισμα δεν παράξει ούρα ή κόπρανα σε κάποιο από τα μωρά. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη μέχρι την ηλικία των τριών εβδομάδων.

Κακά με… νόημα

Μαθαίνουμε να «διαβάζουμε» τα κόπρανά τους γιατί μας υποδεικνύουν πολλά για την υγεία των μικρών καθώς και για τις μητρικές μας ικανότητες. Τα κακά πρέπει να είναι χρώματος ανοιχτού μουσταρδί έως σκούρου καφέ και σχετικά μαλακά (σαν οδοντόπαστα). Αν είναι λευκά σημαίνει κακή απορρόφηση, αν είναι πράσινα κάποια πιθανή μόλυνση. Αν τα μωρά παρουσιάζουν ελαφριά διάρροια ίσως τα ταΐζετε πιο βιαστικά ή περισσότερο από όσο πρέπει. Σε αυτή την περίπτωση, για να αποφύγετε την αφυδάτωση, η φόρμουλα θα χρειαστεί παραπάνω διάλυση. Αν η διάρροια επιμένει είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και τα μικρά θα πρέπει να πάνε άμεσα στον κτηνίατρο. Αν τα κακά είναι πολύ σφιχτά, αυξήστε τα γεύματα (όχι τη συνολική ποσότητα) και ταυτόχρονα διαλύστε και πάλι παραπάνω τη φόρμουλα. Αν η δυσκοιλιότητα επιμένει θα πρέπει και πάλι τα μικρά να πάνε στον κτηνίατρο.


Πότε μπορούν να φάνε στερεά τροφή;

Από την τρίτη εβδομάδα ξεκινάμε τον απογαλακτισμό, προσθέτοντας σταδιακά σταθερή τροφή στο διαιτολόγιο. Διαλύουμε λίγη κονσέρβα ή μουλιασμένη ξηρά τροφή για κουτάβια ή γατάκια στο γάλα τους, και αποφεύγουμε τη γεύση ψαριού για να μη γίνουν αργότερα εκλεκτικά (μίζερα) στο φαγητό. Από τη στιγμή που αρχίζουν να τρώνε στέρεη τροφή, θα χρειάζονται μόνιμα και νεράκι.

Το δωμάτιο

Αρκεί ένα γερό και καθαρό χαρτόκουτο αρκετά ψηλό ώστε να μη μπορούν να σκαρφαλώσουν και να βρεθούν εκτός.

Προσθέτουμε στον πάτο ένα αδιάβροχο υπόστρωμα όπως μια κουταβίσια πάνα ή ένα άοσμο υποσέντονο (πιο οικονομικό). Στρώνουμε με ένα καθαρό κομμάτι ύφασμα. Τα ισοθερμικά (fleece) κουβερτάκια βολεύουν γιατί είναι ζεστά, πλένονται εύκολα και στεγνώνουν αμέσως. Προσθέτουμε μια θερμοφόρα στη μια πλευρά του «χώρου».Έτσι, όταν παραζεσταίνονται τα μωρά θα μπορούν να απομακρυνθούν.

Αν δεν έχουμε θερμοφόρα, μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας με ένα πλαστικό μπουκάλι. Το γεμίζουμε με ζεστό νερό και το τυλίγουμε καλά με πανιά για να αποφύγουμε την άμεση επαφή των μικρών με το ζεστό πλαστικό και πιθανά εγκαύματα. Τα νεογέννητα είναι ακόμα πολύ ευαίσθητα.
Προσθέτουμε ένα ασφαλές παιχνίδι (μαλακό, καθαρό, υφασμάτινο χωρίς μυτερά ή πλαστικά μέρη) για να τα συντροφεύει και να κρατά τις οικείες μυρωδιές ακόμα κι όταν αλλάζουμε «σεντόνια» (τα λερωμένα πανιά), και τοποθετούμε το κουτί σε σημείο μακριά από ρεύματα, άτακτα παιδιά και περίεργα κατοικίδια.

Τα μωρά, όπως είπαμε, χρειάζονται μπόλικη ζέστη, στη θερμοκρασία του σώματος της μητέρας τους. Για αυτό, ειδικά το χειμώνα, θα χρειαστεί να τοποθετήσουμε το χαρτόκουτο κοντά σε μια πηγή θερμότητας (πχ. σε ένα ηλεκτρικό σώμα -καλοριφέρ ή αερόθερμο- και κάτω από μια λάμπα που εκπέμπει ζέστη. Φροντίζουμε η θερμοκρασία να διατηρείται σταθερή, γύρω στους 36 βαθμούς Κελσίου την πρώτη εβδομάδα ζωής, στους 30 τη δεύτερη και στους 20 από την τρίτη εβδομάδα και μετά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα νεογέννητα κουτάβια ή γατάκια εύκολα αφυδατώνονται αν δεν θηλάζουν. Για αυτό χρειάζονται συχνά γεύματα. Επίσης κινδυνεύουν αν παραζεσταίνονται, αν δηλαδή το περιβάλλον που τους παρέχετε είναι ιδιαίτερα ζεστό και ξηρό.

πηγή: http://www.trihes.gr/