Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία

Δάκρυσε όταν ελευθερώθηκε...

Δάκρυσε όταν ελευθερώθηκε...

Ένας ελέφαντας στην Ινδία, ο ιδιοκτήτης του οποίου τον κακοποιούσε και τον χρησιμοποιούσε για να ζητιανεύει, απελευθερώθηκε μετά από 50 χρόνια αιχμαλωσίας.

Ο ελέφαντας, ονόματι Ραχού, είχε πέσει θύμα λαθροθηρίας, είχε ξυλοκοπηθεί και είχε μείνει χωρίς τροφή για μέρες, με αποτέλεσμα να τρώει χαρτί και πλαστικό για να επιβιώσει.

Επιπλέον, βρέθηκε με τεράστιες πληγές στα ποδιά επειδή για χρόνια ήταν δεμένος με αλυσίδες και καρφιά, γεγονός που του είχε προκαλέσει ακόμα και αρθρίτιδα και χρόνιους πόνους.

Αλλά τώρα περπατά ελεύθερος για πρώτη φορά από τη γέννησή του, χάρη σε μια επιχείρηση διάσωσης από οικολόγους, οι οποίοι με δικαστική απόφαση του Τμήματος Δασών του Ουτάρ Πραντές ανέλαβαν να σώσουν τον ελέφαντα από τον ιδιοκτήτη του, που τον κακοποιούσε.

Η φιλοζωική οργάνωση «wildlife sos» πήρε τον Ραχού στη μέση της νύχτας, με την υποστήριξη της αστυνομίας και κρατικών αξιωματούχων. Ο μέχρι τότε ιδιοκτήτης του προσπάθησε να σταματήσει την επιχείρηση με την προσθήκη περισσότερων αλυσίδων και κλείνοντας το δρόμο στο φορτηγό διάσωσης.

Οι ειδικοί εργάστηκαν για ώρες για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του ελέφαντα, ενθαρρύνοντάς τον με φρούτα μέχρι να καταφέρουν να τον βάλουν στο φορτηγό που θα τον μετέφερε σε ένα καταφύγιο. Σύμφωνα με τους εθελοντές, δάκρυα άρχισαν να κυλούν από τα μάτια του Ραχού τη στιγμή της διάσωσης.

«Η ομάδα ήταν έκπληκτη όταν είδε τα δάκρυα να κυλούν στο πρόσωπό του κατά τη διάρκεια της διάσωσης. Ήταν τόσο απίστευτο συναίσθημα για όλους μας. Είχε καταλάβει ότι ήταν πλέον ελεύθερος», δήλωσε στη Guardian, ο Πούχα Μπινεπάλ, από το Wildlife SOS στη Βρετανία.

Ο Μπινεπάλ τόνισε, επίσης, ότι οι ελέφαντες δεν είναι μόνο όμορφα ζώα αλλά έχουν ευφυΐα και έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να νιώσουν θλίψη. «Μπορείτε, λοιπόν, να φανταστείτε πόσο βασανιστικά ήταν αυτά τα 50 χρόνια για εκείνον», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Κατρίν Σατυαναραγιάν, συν-ιδρύτρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης, δήλωσε ότι ο ιδιοκτήτης του ελέφαντα προσπάθησε να ελέγξει το ζώο φωνάζοντας εντολές. Συμπλήρωσε, όμως, ότι, «εμείς μείναμε δίπλα του και τον βοηθήσαμε να συνεχίσει. Τότε δάκρυα άρχισαν να κυλούν στο πρόσωπό του».

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι μολονότι τα δάκρυα οφείλονταν στους χρόνιους πόνους από τις αλυσίδες και τα καρφιά, σίγουρα ήταν και εξαιτίας του ότι καταλάβαινε όλα όσα συνέβαιναν εκείνη τη στιγμή. «Ήταν σαν να ένιωθε την ελπίδα για πρώτη φορά στη ζωή του», σημείωσε η Σατυαναραγιάν.

Σχεδόν δύο ημέρες αργότερα και 350 μίλια μακριά, στην πόλη Ματούρα, οι αλυσίδες απομακρύνθηκαν μετά από 45 λεπτά επίπονης προσπάθειας. Η Σαντυαναραγιάν δήλωσε: «Όταν κόπηκε και η τελευταία αλυσίδα και ο Ραχού έκανε τα πρώτα του βήματα, δακρύσαμε όλοι από συγκίνηση». Τη διαδικασία παρακολούθησαν και άλλοι ελέφαντες που μένουν στο Care Centre της Ματούρα.

Τώρα, ο Ραχού σιτίζεται από ειδικούς ώστε να επαναφέρουν το βάρος του σε υγιή επίπεδα ενώ άλλοι κτηνίατροι έχουν αναλάβει τη θεραπεία των τραυμάτων που είχαν προκαλέσει οι αλυσίδες και οι ξυλοδαρμοί. Οι διασώστες του Wildlife SOS πιστεύουν ότι ο Ραχού ξεκίνησε τη ζωή στην άγρια φύση, αλλά πιάστηκε ως μωρό από λαθροθήρες και πωλήθηκε ως ελέφαντα εργασίας.

Ο Μπίνεπαλ ανέφερε ότι οι λαθροθήρες πιάνουν τα μωρά ελέφαντες κυρίως σφάζοντας τη μητέρα ή κλέβοντάς τα. Η μητέρα μπορεί να κλαίει για το χαμένο μωρό της για μέρες αφού έχει κλαπεί. Τα ζώα στη συνέχεια δένονται και ξυλοκοπούνται έως ότου να σπάσει τελείως το ηθικό τους. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη λαθροθηρία ως ένα άρρωστο εμπόριο που πρέπει άμεσα να παταχθεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, ο Ραχού είχε σχεδόν 30 ιδιοκτήτες στη ζωή του, αλλά η φιλανθρωπική οργάνωση τον εντόπισε να εργάζεται ως ζώο - επαίτης στους δρόμους της Αλαχαμπάντ, ακριβώς ένα χρόνο πριν από τη διάσωση του. Ο ιδιοκτήτης του, ένας τοξικομανής, τον χρησιμοποιούσε σε θρησκευτικούς χώρους, ισχυριζόμενος ότι εμπορεί να «ευλογεί» για να παίρνει χρήματα από τους προσκυνητές. Η ουρά του Ραχού ήταν σχεδόν γυμνή, γιατί ο ιδιοκτήτης πουλούσε τις τρίχες του στους τουρίστες. Ήταν λιποβαρής και είχε πολλές βαθιές πληγές από τα καρφιά, τους ξυλοδαρμούς και τις αλυσίδες, ενώ έμενε αλυσοδεμένος χωρίς καταφύγιο ή ανάπαυση, ακόμη και στη ζέστη του καλοκαιριού.

Ο Ραχού αναρρώνει τώρα στο Wildlife SOS κοντά σε άλλα διασωθέντα ζώα. Η φιλανθρωπική οργάνωση, που ιδρύθηκε στην Ινδία το 1995, κάνει έκκληση για δωρεές, καθώς χρειάζεται £10.000 ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τον ελέφαντα να ξεκινήσει τη νέα του ζωή. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία της οργάνωσης για τον Ραχού, αλλά και για άλλες καμπάνιες και δράσεις, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της, www.wildlifesos.org.

πηγή:http://tvxs.gr