Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία

Αφιέρωμα από την Εφημερίδα των Συντακτών για τα 40χρονα της Ε.Φ.Ε.

Αφιέρωμα από την Εφημερίδα των Συντακτών για τα 40χρονα της Ε.Φ.Ε.

Ευχαριστούμε θερμά τον έγκριτο δημοσιογράφο Παναγιώτη Διαμαντή που διερευνά όλα αυτά τα χρόνια αντικειμενικά, από κοντά και σε βάθος το έργο της Ε.Φ.Ε.


Κλείνουν φέτος 40 χρόνια από τότε (1975) που η μεγάλη κυρία του ελληνικού Τύπου, η Ελένη Βλάχου, έριξε την ιδέα για την ίδρυση της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας, ενός δηλαδή ζωοφιλικού σωματείου που, συσπειρώνοντάς τους, θα έδινε στους ζωόφιλους της χώρας την ευκαιρία και τη δυνατότητα να βοηθήσουν τα ζώα με ουσιαστικό τρόπο. Με συμπαραστάτη τον κτηνίατρο Θανάση Βέλτσο και συνεργάτες επιφανείς Ελληνες και ξένους -μεταξύ τους πολλοί πρέσβεις και πρέσβειρες ξένων χωρών στην Αθήνα- έστησε την ΕΦΕ κι έπιασε δουλειά.

Αρχικά μ' ένα μικρό γραφείο στη Β. Σοφίας, μετά και μ' ένα μικρό κτηνιατρείο (για τα άρρωστα και κακοποιημένα αδεσποτάκια) στη Χαλκηδόνα, για να μετακομίσει τελικά στο μεγάλο σημερινό κυνοκομείο (κοντά στο αεροδρόμιο των Σπάτων) χάρη στις γενναιόδωρες δωρεές ζωοφίλων, η ΕΦΕ κλείνει φέτος 40 χρόνια προσφοράς στα ζωάκια της χώρας μας.

Πρόεδρος (από το 1995) είναι ο γνωστός για την αγάπη του και το έργο του για την ελληνική Φύση, σκηνοθέτης Κωστής Ζώης, αντιπρόεδρος ο εκπαιδευτής-ψυχολόγος σκύλων Γιώργος Κωστόπουλος, γ.γ. η κυρία Μαρία Πλωμαρίτη, ταμίας η κυρία Ρόη Γαλανάκη και μέλος η κυρία Στέλλα Ευγένα. Γενική διευθύντρια -και «ψυχή»- της Εταιρείας είναι η κυρία Λιάνα Αλεξανδρή και επικεφαλής των κτηνιάτρων ο κ. Τάσος Κανούρης.

Επισκέφτηκα προ ημερών τις εγκαταστάσεις της ΕΦΕ στο αεροδρόμιο και εντυπωσιάστηκα: Περίπου 100 σκύλοι, καθαροί και αραχτοί, με υποδέχτηκαν στα ωραία «σπιτάκια» τους, κανονικές κατασκευές, με εσωτερικούς χώρους και «αυλίτσες».

Αλλού οι «προς υιοθεσίαν», αλλού οι χειρουργημένοι, αλλού τα κουταβάκια, αλλού οι γάτες (περίπου 30). Κι όλ' αυτά σ' έναν μεγάλο και άνετο χώρο, δωρεά ενός μεγάλου ζωόφιλου, του Φοίβου Παπαγεωργίου, που συγκινήθηκε απ' τις προσπάθειες του μικρού -τότε- σωματείου και του κληροδότησε όλη την περιουσία του!

Περίπου 400 ζωάκια υιοθετούνται κάθε χρόνο από εκεί, δίνοντάς τους μια δεύτερη ζωή, αλλά και μια ευκαιρία να δείξουν την αγάπη τους στους νέους, θετούς «γονείς» τους. Δεκάδες τραυματισμένα και κακοποιημένα αδεσποτάκια «συναρμολογούνται» και γίνονται καλά, χάρη στις επεμβάσεις της κτηνιατρικής ομάδας (συνολικά, στο Κορωπί και στη Χαλκηδόνα, 5 κτηνίατροι, 3 βοηθοί και 2 τραυματιοφορείς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους). Και όλ' αυτά χωρίς καμία κρατική επιδότηση, αλλά με μοναδικά έσοδα τις συνδρομές και εισφορές των μελών και άλλων ζωοφίλων και με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες προς τους δήμους για στειρώσεις κ.λπ.

Μερικά ακόμα τέτοια σωματεία να 'χαμε και είναι βέβαιο ότι τα ζωάκια της Ελλάδας δεν θα βίωναν την κόλαση που βιώνουν σήμερα. Εύχομαι στην Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία να τα εκατοστίσει. Και να βοηθάει πάντα, όπως ήδη κάνει, τα παιδιά να γνωρίζουν από κοντά τα ζώα και, έτσι, να τα αγαπούν. Για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

πηγή: http://www.efsyn.gr

συντάκτης: Παναγίωτης Διαμαντής