Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία

Κλείνει το μεγαλύτερο τσίρκο του κόσμου μετά από 146 χρόνια λειτουργίας

Κλείνει το μεγαλύτερο τσίρκο του κόσμου μετά από 146 χρόνια λειτουργίας

Το τσίρκο Barnum, που δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ το 1871 και για καιρό παρουσιαζόταν από τον ιδιοκτήτη του ως «το μεγαλύτερο θέαμα στον κόσμο», ανακοίνωσε πως κλείνει τον ερχόμενο Μάιο, έπειτα από 146 χρόνια λειτουργίας.

Το τσίρκο, το οποίο ονομάζεται επισήμως Ringling Bros. and Barnum and Bailey Circus, έπειτα από πολλές συγχωνεύσεις, εξήγησε ότι δεν μπορεί πλέον να επιβιώσει οικονομικά, επειδή έχουν αυξηθεί τα κόστη και έχουν μειωθεί οι πωλήσεις εισιτηρίων, κυρίως μετά το 2015 που υποχρεώθηκε από τους υπερασπιστές των ζώων να αποσύρει τους ελέφαντες που αποτελούσαν έως τότε το βασικό νούμερο των παραστάσεών του.

Όταν άνοιξε, το τσίρκο Barnum, το οποίο περιόδευε σε όλες τις ΗΠΑ, ήταν διάσημο όχι μόνο για τις παραστάσεις του, αλλά και για τα «αξιοπερίεργα» που παρουσίαζε. Πράγματι, ο Π. Τ. Μπάρναμ, ο επονομαζόμενος και «πρίγκιπας των τσαρλατάνων», δεν δίσταζε να εκθέτει γίγαντες της Ισλανδίας, γυναίκες της Παταγονίας, νάνους, φίδια της θάλασσας… Παρουσίαζε μάλιστα μια «σειρήνα των Φίτζι», που ήταν στην πραγματικότητα ένας κορμός πιθήκου που είχε συρραφεί με μια ουρά ψαριού.

Όσον αφορά το θεάμα, ο Μπάρναμ εγκαινίασε το τσίρκο με τις τρεις πίστες και ήταν ένας από τους πρώτους που χρησιμοποίησε ηλεκτρικό. Μέχρι σήμερα, το Ringling Bros. and Barnum and Bailey Circus παραμένει το μεγαλύτερο τσίρκο του κόσμου.

Οι υπερασπιστές των ζώων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανακοίνωση της απόφασης, λέγοντας πως δίνει το παράδειγμα «στα μεγάλα τσίρκα που κάνουν ακόμη τα ζώα να υποφέρουν» και αποτελεί «σημείο των καιρών που αλλάζουν», σύμφωνα με την ένωση PETA (People for the Ethical Treatment of Animals).

πηγή:http://news247.gr/