Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία

Έχει μεγαλώσει; Έτσι θα ζήσει καλύτερα και περισσότερο

Έχει μεγαλώσει; Έτσι θα ζήσει καλύτερα και περισσότερο

Στη σημερινή εποχή, τα σκυλιά και οι γάτες ζουν περισσότερο από ποτέ, με μέσο όρο ζωής τα 13 και 14 χρόνια αντίστοιχα. Από τη μια, αυτό είναι θετικό, γιατί μπορείς να περνάς περισσότερο χρόνο με το αγαπημένο σου κατοικίδιο. Από την άλλη, όμως, τα ηλικιωμένα ζώα είναι πιο επιρρεπή σε διάφορα παθολογικά προβλήματα (αρθρίτιδα, νεφρικές διαταραχές, καρκίνος, κ.ά.). Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις, για να βοηθήσεις το κατοικίδιό σου να ζήσει υγιές και χαρούμενο για πολλά χρόνια.

Μην αμελείς την υγεία του. Τα κατοικίδια, όταν φτάσουν στην τρίτη ηλικία, πρέπει να πηγαίνουν στον κτηνίατρο μία φορά κάθε 6 μήνες. Μπορεί να σου φαίνεται πολύ συχνό, αλλά τα ζώα μεγαλώνουν 6-10 φορές ταχύτερα από τους ανθρώπους. Σε αυτές τις επισκέψεις, ο κτηνίατρος πρέπει να κάνει διεξοδικές εξετάσεις (π.χ. στα μάτια, στην καρδιά και τους πνεύμονες) και να ψηλαφήσει όλο το σώμα του για ασυνήθιστα εξογκώματα, τα οποία θα μπορούσαν να αποκαλύψουν από νωρίς πιθανά προβλήματα. Με αυτού του είδους τις εξετάσεις μπορείς να εντοπίσεις και να θεραπεύσεις κάποιο πρόβλημα πριν αναπτυχθεί πλήρως.

Πρόσεξε τη διατροφή του. Η παχυσαρκία δεν συμβαδίζει ποτέ με την καλή υγεία στους ανθρώπους και για τα ηλικιωμένα ζώα είναι ακόμα πιο καταστροφική, καθώς επιβαρύνει ιδιαίτερα τις αρθρώσεις και τα όργανά τους. Δώσε του τροφές, πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και χαμηλές σε λιπαρά.

Βάλ' το σε πρόγραμμα άσκησης. Είναι φυσιολογικό να έχει λιγότερη διάθεση για παιχνίδι, αλλά πρέπει να το ενθαρρύνεις να ασκείται τακτικά.Πρέπει να μειώσεις την απόσταση και να αυξήσεις την ταχύτητα στις βόλτες σας. Οι πολλές και σύντομες βόλτες δεν καταπονούν τόσο τις αρθρώσεις του. Επίσης, αν η γάτα σου φαίνεται υποτονική, ενθάρρυνέ τη με νέα παιχνίδια. Αυτό όμως που μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τόσο τους σκύλους και όσο και τις γάτες είναι να συνεχίσεις να τα μαθαίνεις νέα κόλπα και να τα φέρνεις σε επαφή με άλλα ζώα. Αυτή η αλληλεπίδραση τονώνει την εγκεφαλική τους δραστηριότητα διατηρώντας τα ζωηρά κι ευφυή για μια ζωή.

πηγή/φωτό:http://www.tetrapodo.gr/

κείμενο Φύλλις Νικολάου