Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία

10 τροφές που ΔΕΝ πρέπει να δίνεις στη γάτα σου

 10 τροφές που ΔΕΝ πρέπει να δίνεις στη γάτα σου

Πολλές φορές, επειδή οι γάτες μπορεί να είναι δύσκολες στο φαγητό, ίσως να νομίζεις ότι η δική σου ξέρει τι να προτιμήσει όταν έρθει η ώρα του φαγητού. Επειδή, όμως, αυτό δεν συμβαίνει πάντα και επειδή η γάτα σου έχει τη συνήθεια να τσιμπολογάει από το πιάτο σου, μάθε ποιες τροφές δεν πρέπει να καταναλώνει, αφού μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία της.

Γαλακτοκομικά
Όσο κι αν σου προκαλεί έκπληξη, πρέπει να αποφεύγει τα γαλακτοκομικά, αφού οι περισσότερες γάτες αποκτούν δυσανεξία στη λακτόζη όταν ενηλικιωθούν. Για αυτό, η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, διάρροια και αφυδάτωση.

Σκόρδο και κρεμμύδι
Το κρεμμύδι σε όλες του τις μορφές, ακόμα και σε σκόνη που υπάρχει σε πολλά φαγητά, είναι επικίνδυνο, αφού καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Το σκόρδο μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνο, αφού τα συστατικά του είναι πιο συγκεντρωμένα.

Τόνος
Δεν εννοούμε να μην τρώει καθόλου τόνο. Ωστόσο, μία δίαιτα που σε μεγάλο ποσοστό αποτελείται από τόνο δεν προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη γάτα σου, ενώ σε μεγάλη ποσότητα ο υδράργυρος που περιέχει μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.

Αλκοόλ
Εντάξει, είναι μάλλον αυτονόητο ότι δεν πρέπει να δίνεις σε γάτες και σκύλους αλκοόλ. Περιλαμβάνεται στη λίστα όμως για την περίπτωση που η γάτα σου βρει το ποτό σου αφύλακτο και αποφασίσει να δοκιμάσει. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση, όπως και στους ανθρώπους αλλά σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Αρκούν περίπου 2 κουταλιές ουίσκι για να προκαλέσουν ακόμα και κώμα σε μία γάτα 3 κιλών.

Σταφύλια και σταφίδες
Μπορεί να αποβούν μοιραίο σνακ για τη γάτα σου, αφού ενδέχεται να προκαλέσουν αιφνίδια νεφρική ανεπάρκεια. Τα πρώτα συμπτώματα είναι εμετοί και υπερδραστηριότητα, ενώ στη συνέχεια μπορεί να εμφανίσει διάρροια, έλλειψη όρεξης, αδυναμία, λήθαργο και πόνο στην κοιλιά.

Καφεΐνη
Η καφεΐνη λειτουργεί ως διουρητικό στη γάτα σου και μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων νευρικότητα, ταχυπαλμία και τρέμουλο. Εκτός από τον καφέ και το τσάι, θα πρέπει να αποφεύγει ακόμα τη σοκολάτα, το κακάο και τα αναψυκτικά τύπου κόλα.

Λίπος και κόκκαλα
Μην αφήνεις τη γάτα σου να τρώει τα κομματάκια λίπους που έχεις αφαιρέσει από την μπριζόλα σου. Μπορεί να της προκαλέσουν προβλήματα στο στομάχι, εμετό και διάρροια. Τα κόκκαλα, μαγειρεμένα ή ωμά είναι επικίνδυνα, αφού μπορεί να τα φάει και να πνιγεί ή να σπάσουν και να της τραυματίσουν τον οισοφάγο και γενικά το γαστεροεντερικό σύστημα.

Ωμό αυγό
Υπάρχουν δύο λόγοι που δεν πρέπει να φάει ωμό αυγό. Ο πρώτος είναι ότι είναι επικίνδυνο για σαλμονέλα ή E.coli. Και ο δεύτερος, αν και είναι πιο σπάνιος, είναι ότι το ασπράδι περιέχει την ουσία αβιδίνη που μπορεί να σταματήσει την απορρόφηση της βιταμίνης Β, προκαλώντας προβλήματα στο δέρμα και το τρίχωμα της γάτας σου.

Ωμό κρέας και ψάρι
Όπως και το ωμό αυγό, μπορεί να περιέχουν βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Επίσης, ένα ένζυμο στα ωμά ψάρια μπορεί να καταστρέψει τη θυαμίνη, που είναι βασική βιταμίνη για τη γάτα σου. Η απώλειά της μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα.

Αβοκάντο
περιέχει μία ουσία, το Persin, που είναι τοξική για τις γάτες και γενικά για τα ζώα. Μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά και αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμα και υγρό γύρω από την καρδιά.

Για αυτό προσπάθησε να κρατάς τα τρόφιμα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία της σε μέρη που δεν έχει πρόσβαση. Αν υποψιάζεσαι ότι μπορεί να έφαγε κάτι που δεν πρέπει, κάλεσε αμέσως τον κτηνίατρό σου.

πηγή:http://www.tetrapodo.gr

Κείμενο: Ελβίρα Δρακάκη