Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία

Τι προσέχουμε το φθινόπωρο στα ζώα

Τι προσέχουμε το φθινόπωρο στα ζώα

Με το φθινόπωρο να είναι προ των πυλών, ας δούμε τι θα πρέπει να προσέχουμε για τα κατοικίδια μας, έτσι ώστε να μην έρθουμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις, ταλαιπωρία για το ζώο, αγωνία για εμάς αλλά και περιττά έξοδα.

Σίγουρα όλοι έχετε φροντίσει να κάνετε την απαραίτητη προληπτική αποπαρασίτωση (αμπούλες , αντιπαρασιτικό κολάρο και καθημερινό ψεκασμό με σπρέϋ σιτρονέλας, ακόμη και εμβολιασμό κατά της λεϊσμανίωσης των ζώων σας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες).

Ακόμη κι έτσι όμως η εποχή προσφέρεται για να κάνουμε στα ζώα μας προληπτικές εξετάσεις που μπορεί να αποδειχτούν σωτήριες! Κατά την εαρινή και θερινή περίοδο στη χώρα μας σημειώνεται αυξημένη συχνότητα μετάδοσης παρασιτικών νοσημάτων στους σκύλους, όπως η ερλιχίωση που μεταδίδεται από το τσιμπούρι και η λεϊσμανίωση που μεταδίδεται από τη σκνίπα.

Η αποπαρασίτωση που αναφέρθηκε προηγουμένως, προστατεύει σε μεγάλο βαθμό το ζώο, δυστυχώς όμως όχι 100%.

Τα πρώιμα συμπτώματα μόλυνσης του ζώου είναι η ανορεξία και η κατάπτωση, τα οποία όμως θα μπορούσαν να μη γίνουν αντιληπτά από τον ιδιοκτήτη. Επομένως , είναι πολύ σημαντικός ο έγκαιρος εντοπισμός μιας τέτοιας πιθανής μόλυνσης με εξετάσεις αίματος τους μήνες Οκτώβριο ή Νοέμβριο ακόμα κι αν δεν υπάρχουν ενδείξεις νόσου.

Σε ότι αφορά τις γάτες που ο τρόπος ζωής τους επιτρέπει την επαφή με άλλες γάτες, αυτές βρίσκονται πάντα σε κίνδυνο μόλυνσης από διάφορα λοιμώδη νοσήματα (λευχαιμία, fiv, λοιμώδη περιτονίτιδα, αιμοτρόπο μυκοπλάσμωση). Δυστυχώς προληπτική αγωγή υπάρχει μόνο για τη λευχαιμία (εμβόλιο) και για την αιμοτρόπο μυκοπλάσμωση (αντιπαρασιτικές αμπούλες).

Επειδή οι γάτες ως λιγότερο εξημερωμένο είδος κρύβουν καλά την πιθανή ασθένεια τους, κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια προληπτικών εξετάσεων ώστε να δοθεί έγκαιρα η κατάλληλη θεραπευτική ή υποστηρικτική αγωγή καθώς και οδηγίες από κτηνίατρο για την αποφυγή μετάδοσης σε άλλες γάτες.

Με τον κτηνίατρο μας συζητάμε τους προβληματισμούς μας και οτιδήποτε μας φαίνεται διαφορετικό στη συμπεριφορά του ζώου, έτσι ώστε να μας καθοδηγήσει στις σωστές εξετάσεις και θεραπεία για το καλό του πιστού μας φίλου.

Κατερίνα Κωνσταντουδάκη

Κτηνίατρος Ελληνικης Φιλοζωικής Εταιρείας