Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ

Οι άνθρωποι της Φιλοζωικής

Λιάνα  Αλεξανδρή

Λιάνα Αλεξανδρή - Διευθύντρια

Γεννήθηκε στην Αθήνα και έκανε σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του Surrey (U.K). Eργάστηκε ως διοικητική υπάλληλος σε μεγάλες εταιρείες και από το 1991 έως σήμερα είναι διευθύντρια στην Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία.

Επισκέφθηκε καταφύγια, κλινικές και νοσοκομεία ζώων στην Αγγλία, ενώ συμμετείχε σε συναντήσεις για ειδικά προγράμματα και εκστρατείες με διεθνούς κύρους Οργανώσεις προστασίας των ζώων (RSPCA, Eurogroup for Animal Welfare, WSPA), τα οποία διοργανώθηκαν στην Αγγλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Στην Αθήνα διοργάνωσε σε συνεργασία με τις παραπάνω Οργανώσεις εκπαιδευτικά σεμινάρια για το προσωπικό της Φιλοζωικής, εκπροσώπους δήμων και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας προκειμένου να επιτευχθούν και στη χώρα μας αναπτυγμένες μορφές ζωοφιλικής δράσης, να υπάρξουν εξειδικευμένοι διαχειριστές των ζητημάτων που άπτονται των προβλημάτων των ζώων και να εξασφαλιστούν αποτελέσματα πάνω σε δοκιμασμένες λύσεις.

Συμμετείχε στην έρευνα των θεμάτων για ντοκυμαντέρ στην κρατική τηλεόραση (1993-1999) για τα ζώα της Ελλάδος και κατά πόσον η ηθική και πολιτισμένη αντιμετώπισή τους εφαρμόζεται ή όχι στη χώρα μας.

Συμβίωσε πάντα με ένα σκύλο που την εξάσκησε στη μαγεία του διαφορετικού και της αφοσίωσης. Σήμερα συγκατοικεί με τη γατούλα της Κούκου στο σπίτι και στο γραφείο με τρείς σωσμένες από την Τήνο.

Είναι περήφανη με το στατιστικό αποτέλεσμα που δείχνει στα 20 χρόνια θητείας της στη Φιλοζωική, αρωγή σε περίπου 70.000 ζώα που την χρειάστηκαν. Χαίρεται απερίγραπτα που σε αυτό το διάστημα 4.000 περίπου άστεγα, έκθετα ζώα βρήκαν ανθρώπους και στοργή. Υποκλίνεται στις προσπάθειες όλων των ανθρώπων της Φιλοζωικής που συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Είναι μητέρα δύο παιδιών και θα ήθελε να έχει τα προσόντα της γάτας όταν εκπαιδεύει τα μικρά της. Η ανθρώπινη όμως φύση δεν της επιτρέπει τέτοια ρίσκα και ακροβασίες. Έτσι πέφτει πάντα στο λάθος της υπερ-προστασίας. Είτε με το δικό της είδος, είτε με άλλα.

Μάλλον γι’ αυτό το λόγο κάθισε εδώ τόσο καιρό και προσπαθεί να συμπληρώσει γνώσεις. Γιατί αυτό το Πανεπιστήμιο με δασκάλους πλάσματα με υψηλό αίσθημα ενστίκτου, νομοτέλειας και ανιδιοτέλειας, δημιουργεί «αιώνιους φοιτητές». Με ό,τι καλό ή κακό αυτό συνεπάγεται.